Storleksguide - Smycken

Storleksguide för smycken

Att välja rätt storlek på sitt smycke är inte alltid så lätt, speciellt om man ska köpa ett smycke till någon annan. Vi har skapat en guide som vi hoppas ska underlätta ditt val av storlek. Är du osäker så går det bra att kontakta oss för råd och hjälp med storlekar. 


Vilken storlek på armband ska jag välja?

När du väljer storlek på elastiskt pärlarmband bör du välja 2cm större än ditt handledsmått. Har du en handled på 17cm bör du välja storlek 19cm. Vad gäller armband med kedja beror det lite på hur tight du vill det ska sitta. ca 0,5cm - 1cm större än ditt handledsmått för att det ska sitta bekvämt och inte för åtsittande. Du mäter enkelt din handled med ett måttband, lägg måttbandet där du har din armklocka, dvs precis under knölen på handleden. Dra inte åt måttbandet för hårt när du mäter, det ska sitta bekvämt, inte för hårt och inte för löst. Mät gärna 2 gånger så du får rätt mått.


Dom vanligaste storlekarna för pärlarmband herr:

19cm Small.

21cm Medium.

23cm Large.

Dom vanligaste storlekarna för pärlarmband dam:

17cm Small.

18cm Medium.

20cm Large.


Hur mäter jag storleken på armringar?

En armring ska träs över handen och över den bredaste delen på tummen. Låt tummen och lillfingret nudda varandra, mät nu din hand med måttband tvärs över handen och över knogen på tummen som är den bredaste delen på handen. Låt inte måttbandet sitta för stramt eller löst när du mäter din storlek. Det "vanligaste" är att man plussar på 4cm på sitt handledsmått, har man en handled på 17cm så brukar en storlek på 21cm bli en bra storlek på armringar, men tänk på att detta är bara en generell uppskattning! Det bästa och säkraste är att du mäter din hand noga innan köpet, gärna en extra gång! En armring, ett ihop lött armband kallas också för bangle armband.

Storleksguide stela armband och armringar

Hur stort ska cuff armbandet vara?

Våra öppna stela armband, cuff armband, tillverkas i den vanligaste storleken. Armbandet är justerbart i storleken och går att göra både lite större och lite mindre genom att försiktigt stänga ihop eller öppna upp det lite. Silver, mässing och brons är en mjuk och följsam metall och du bör vara varsam när du böjer det. Vi tillverkar våra cuff armband i två storlekar, 15cm och 17cm för dam, samt 17cm och 19cm för herrar. Ett öppet stelt armband, en armring som är öppen baktill eller framtill kallas för cuff armband. Ett cuff armband sitter tight runt handleden och går att justera till önskad storlek.

Dam: 15cm motsvarar storlek Small - Medium. Den passar en handled upp till ca 18cm bäst. Storlek 17cm motsvarar storlek Medium-Large. Den passar en handled från ca 18cm och uppåt. 

Herr: 17cm motsvarar storlek Small - Medium och passar en handled upp till ca 20cm bäst. Storlek 19cm motsvarar storlek Medium - Large och passar en handled på ca 20cm och uppåt.

Önskar du ett speciellt mått på ditt cuff armband är du välkommen att kontakta oss, i dom flesta fall är det möjligt att få en skräddarsydd storlek.


Hur mäter jag min ringstorlek hemma?

Våra ringar tillverkas i millimeter storlekar, vanligtvis hel -och halv storlekar. Är du osäker på din ringstorlek så kan du gå till närmaste butik som säljer ringar för att mäta ut din ringstorlek i butiken. Vill du mäta din ringstorlek hemma så kan du ta en gammal ring som passar och mäta storleken med en linjal. Lägg ringen (likt bilden nedan) över linjalen och mät insidan från kant till kant tvärs över och räkna hur många millimeter av ringens insida det blir. Detta är ringstorleken i millimetermått. Var mycket noggrann när du mäter din storlek och mät gärna flera gånger så det blir rätt.

Ringmått


Vad är en justerbar ring?

Ringar som är justerbara, ställbara eller reglerbara i storleken passar dom allra flesta fingrar då dom går att göra både större och mindre i storleken. En justerbar ring är öppen bak eller framtill och går att justera i storleken genom att öppna upp eller stänga försiktigt. En justerbar ring är ett praktiskt val av ring då man även kan ha den på övriga fingrar och i regel aldrig växer ur den.


Hur stor ska min breda ring vara?

Köper du en bred ring så bör du också välja större storlek. Vi har en bra måttguide som gäller för bredare ringar. För varje 3mm bredd på en ring bör man plussa på 0,25mm. Så om du köper en ring som är 6mm bred bör du välja en halv storlek större. Vi rekommenderar en halv storlek större även om du köper en ring som har en bredd på 5mm. Om ringen är 10mm bred rekommenderas en hel storlek större.

Exempel: 

(Vi säger att du har storlek 18mm) 

En smal ring under 3mm bred = 18mm.

En 3mm bred ring = 18,25mm.

En 6mm bred ring = 18,5mm. (Vi rekommenderar att du väljer en halv storlek större även på en 5mm bred ring.)

En 9mm bred ring = 18,75mm. (Vi rekommenderar att du väljer 0,75mm större även på en 8mm bred ring).

En 10mm bred ring = 19mm. ( Här rekommenderas en hel storlek större)

En 13mm bred ring = 19,25mm 

En 15mm bred ring = 19,5mm. 

En 20mm bred ring = 20mm.

Osv.

Ringstorlekar

Hur ska halsband sitta?

Se våra bilder nedan för en uppskattning om hur ditt halsband kommer att sitta. 

Storleksguide halsband dam olika längder


Storleksguide herrhalsband olika längder