Smyckesvård - Ta hand om ditt smycke


Ta hand om ditt smycke så håller det sig fint längre! 

Alla smycken oavsett material behöver omsorg. Vi rekommenderar dig att alltid förvara ditt smycke i en lufttät påse när du inte använder det. Detta är för att både silversmycken och pläterade smycken blir mörkare med tiden av luft och fukt.


Smycken i äkta sterling silver

Silversmycken håller hela livet och kan gå i generationer. Vår erfarenhet är att ju mer du använder ditt silversmycke ju längre håller det sig ljust och fint! Jag har haft på mig silverarmband och silverringar i flera år utan att ta av mig det och silvret är lika ljust och fint som när jag först tillverkade dom. Silver som ligger framme utan att användas mörknar med tiden och får en patina som du enkelt kan putsa upp till sin forna glas med hjälp av en putsduk avsett för silver. Det finns även När du inte använder ditt silversmycke rekommenderar vi att du förvarar det in en lufttät påse, en cellofanpåse, eller en vanlig liten plastpåse går också bra, för att motverka oxidering. Lägg påsen i smyckesask eller smyckespåse så håller det sig fint när du inte använder det. Silver tål vatten så det går bra att duscha med ditt silversmycke på.


Läs mer om 925 sterling silver 

Här finner du vårt sortiment med smycken i äkta silver:

Halsband i äkta silver

Silverarmband 

Örhängen i äkta silver

Silverringar 


Rengör ditt silversmycke med bikarbonat och aluminiumfolie

- Ta en bit aluminiumfolie och lägg i en plastskål. Inte metall. Täck skålen invändigt med aluminiumfolie. 

- Lägg i ditt silver på folien och se till att silvret vidrör folien.

- Strö över ca 3 matskedar bikarbonat och häll sedan över 0,5 liter kokande vatten. Rör om och låt silvret ligga där i ca 15 minuter.

- Skölj sedan av silvret och torka torrt med mjuk ren trasa.

( OBS! Tänk på att ädelstenar kan vara känsliga så vi rekommenderar att endast använda denna husmanskur på silversmycken utan stenar ).

För silversmycken med stenar kan du använda diskmedel för att putsa upp silvret. Putsa försiktigt smycket med lite diskmedel och några droppar vatten. Skölj noga efteråt och putsa upp med putsduk.


Smycken med stenar

Ädelstenar finns i olika hårdhetsgrader, vissa är känsligare än andra stenar. Generellt gäller att vara försiktig och inte utsätta ditt ädelstens smycke för hårda stötar, och dra inte i själva stenen eller sten fattningen när du tar av dig ditt smycke.

Smycken håller sig extra fina genom regelbunden vård, putsa ditt smycke med mjuk putstrasa, skrubba aldrig! Din sten håller sig klar och fin genom att med mjuk borste, en mjuk tandborste exempelvis, försiktigt rengöra, peta försiktigt bort damm och smuts över en skål med varmt vatten och mild diskmedel. Torka noga av ditt smycke efteråt med en mjuk trasa, eller putsduk. 


Pläterade smycken & Guldförgyllda smycken

Smycken i pläterad metall, silverpläterade och guldpläterade smycken är känslig för fukt och vatten. Duscha inte med ditt pläterade smycke, ta av dig smycket under natten och låt krämer torka in i huden ordentligt innan du sätter på ditt pläterade smycke, utsätt inte heller ditt smycke för svett, ta av dig det innan du sportar. Förvara ditt smycke i en lufttät påse när du inte använder det så håller det sig fint längre. Om ditt pläterade smycke mörknar i färgen kan du försiktigt putsa upp det med en putsduk så blir det fint igen


Här finner du vårt utbud med halsband i plätering


Bronssmycken & Smycken i mässing

Våra bronssmycken och smycken i mässing tillverkas i äkta solid brons eller mässing. Brons och mässing är en metall som dom flesta andra metaller mörknar med tiden och får en mörkare färg, en patina. Det går bra att putsa upp ditt smycke med en putsduk eller putsmedel avsett för brons eller mässing. Det finns att köpa i dom flesta dagligvarubutiker. Även om brons mörknar med tiden så förlorar den aldrig riktigt sin guldfärg. Vi rekommenderar att du putsar ditt smycke i brons och mässing med jämna mellanrum så det håller sig ljust och fint hela tiden. Undvik att utsätta ditt smycke för vatten och lotion. Förvara ditt smycke i en lufttät påse när du inte använder det. Brons och mässing är hållbart, du behöver bara vårda smycket genom att putsa det med jämna mellanrum. Se vårt utbud med bronsringar.


Alla smycken från cmhdesign.se är nickel - och blyfria.