Smyckesvård - Ta hand om ditt smycke


Ta hand om ditt smycke så håller det sig fint längre! 

Alla smycken oavsett material behöver omsorg. Vi rekommenderar dig att alltid förvara ditt smycke i en lufttät påse när du inte använder det. Detta är för att både silversmycken och pläterade smycken blir mörkare med tiden av luft och fukt.


Hur vårdar man smycken i äkta Sterling silver?

Silversmycken håller hela livet och kan gå i generationer. Vår erfarenhet är att ju mer du använder ditt silversmycke ju längre håller det sig ljust och fint! Jag har haft på mig silverarmband och silverringar i flera år utan att ta av mig det och silvret är lika ljust och fint som när jag först tillverkade dom. Silver som ligger framme utan att användas mörknar med tiden och får en patina som du enkelt kan putsa upp med hjälp av putsduk avsett för silver. Det finns även enkla husmorskurer som fungerar utmärkt att putsa upp silvret med. När du inte använder ditt silversmycke rekommenderar vi att du förvarar det in en lufttät påse, en cellofanpåse, eller en vanlig liten plastpåse går också bra, för att motverka oxidering. Lägg påsen i smyckesasken eller smyckespåsen så håller det sig fint när du inte använder det. Sterling silver är en hållbar ädelmetall. Silver tål vanligt vatten så det går bra att duscha och bada med ditt silversmycke på. Här kan du läsa mer om Sterling silver


Halsband i äkta sterling silver

Silverarmband i äkta sterling silver 

Örhängen i äkta sterling silver

Silverringar i äkta sterling silver  


Hur får jag mitt silversmycke ljust?

Rengör ditt silversmycke med bikarbonat och aluminiumfolie

- Ta en bit aluminiumfolie och lägg i en plastskål. Inte metall. Täck skålen invändigt med aluminiumfolie. 

- Lägg i ditt silver på folien och se till att silvret vidrör folien.

- Strö över ca 3 matskedar bikarbonat och häll sedan över 0,5 liter kokande vatten. Rör om och låt silvret ligga där i ca 15 minuter.

- Skölj sedan av silvret och torka torrt med mjuk ren trasa.

( OBS! Tänk på att ädelstenar kan vara känsliga så vi rekommenderar att endast använda denna husmorskur på silversmycken utan stenar ).

För silversmycken med stenar kan du använda diskmedel för att putsa upp silvret. Putsa försiktigt smycket med lite diskmedel och några droppar vatten. Skölj noga efteråt och putsa upp med putsduk.


Hur rengör jag mina Smycken med stenar & kristaller?

Ädelstenar finns i olika hårdhetsgrader, vissa är känsligare än andra stenar. Generellt gäller att vara försiktig och inte utsätta ditt smycke med sten/kristall för hårda stötar då den kan gå sönder. Dra inte i själva stenen eller fattningen när du tar av dig ditt smycke. Var extra försiktigt med smycken vars sten sitter fast i klor.

Smycken håller sig extra fina genom regelbunden vård. Putsa ditt smycke med mjuk putstrasa, skrubba aldrig! Din sten håller sig klar och fin genom att med mjuk borste, en mjuk tandborste exempelvis, försiktigt rengöra, peta försiktigt bort damm och smuts över en skål med varmt vatten och mild diskmedel. Torka noga av ditt smycke efteråt med en mjuk trasa, eller putsduk. 


Vård av pläterade & guldförgyllda smycken

Smycken i pläterad metall, silverpläterade och guldpläterade smycken är känslig för fukt och vatten. Duscha inte med ditt pläterade smycke, ta av dig smycket under natten och låt krämer torka in i huden ordentligt innan du sätter på ditt pläterade smycke. Ta av dig smycket innan du sportar. Förvara smycket i en lufttät påse när du inte använder det så håller det sig fint längre. Om ditt pläterade smycke mörknar i färgen kan du försiktigt putsa upp det med en putsduk så blir det fint igen Pläterade halsband


Hur tar jag bäst hand om mina Smycken i brons, mässing och koppar?

Brons, koppar och mässing är en metall som dom flesta andra metaller mörknar med tiden och får en mörkare färg, en patina. Det går bra att putsa upp ditt smycke med en putsduk eller putsmedel avsett för brons eller mässing. Det finns att köpa i dom flesta dagligvarubutiker. Även om brons mörknar med tiden så förlorar den aldrig riktigt sin guldfärg. Vi rekommenderar att du putsar ditt smycke med jämna mellanrum så det håller sig ljust och fint hela tiden. Undvik att utsätta ditt smycke för vatten och lotion. Om ditt smycke skulle utsättas för vatten eller fukt så torka det torrt med mjuk trasa. Förvara ditt smycke i en lufttät påse när du inte använder det. Koppar, brons och mässing är hållbart, du behöver bara vårda smycket genom att putsa det med jämna mellanrum. Bronsringar 


Tål träsmycken vatten?

Man bör vara försiktig med vatten och fukt då trä är ett material som kan expandera, torka ut eller spricka om det konstant utsätts för vatten. I övrigt kan du använda ditt träsmycke precis som vanligt. 


Behöver jag ta av mig mina pärlsmycken när jag duschar? 

Om ditt pärlsmycke har detaljer, så som berlocker, lås eller hänge som är av pläterad metall så bör du inte duscha med smycket på. Dom pläterade detaljerna mörknar ifall det utsätts av vatten och kemikalier. Om smycket skulle utsättas för vatten så torka torrt med mjuk trasa eller duk. Regelbunden putsning av detaljer som mörknat håller smycket fint.


Alla smycken från C.M.H Design Jewellery är nickel - och blyfria.