Smyckesvård - Ta hand om ditt smycke


Smyckesvård hur du tar hand om dina smycken guide

Ta hand om ditt smycke så håller det sig fint längre! 

Alla smycken oavsett material behöver omsorg. Vi rekommenderar dig att alltid förvara ditt smycke i en lufttät påse när du inte använder det. Detta är för att både silversmycken och pläterade smycken blir mörkare med tiden av luft och fukt.


Äkta silversmycken - Smycken i sterling silver

Silversmycken håller hela livet och kan gå i generationer. Vår erfarenhet är att ju mer du använder ditt silversmycke ju längre håller det sig ljust och fint! Jag har haft på mig silverarmband och silverringar i flera år utan att ta av mig det och silvret är lika ljust och fint som när jag först tillverkade dom. Silver som ligger framme utan att användas mörknar med tiden och får en patina som du enkelt kan putsa upp till sin forna glas med hjälp av en putsduk avsett för silver. När du inte använder ditt silversmycke rekommenderar vi att du förvarar det in en lufttät påse, en cellofanpåse, eller en vanlig liten plastpåse går också bra, för att motverka oxidering. Lägg påsen i smyckesask eller smyckespåse så håller det sig fint när du inte använder det. Silver tål vatten så det går bra att duscha med ditt silversmycke på. 


Läs mer om 925 sterling silver

Se våra Halsband i äkta silver

Stela Silverarmband 

Vårt sortiment med Örhängen i äkta silver

Här finner du alla våra Silverringar 


Rengör ditt silversmycke med bikarbonat och aluminiumfolie

- Ta en bit aluminiumfolie och lägg i en plastskål. Inte metall. Täck skålen invändigt med aluminiumfolie. 

- Lägg i ditt silver på folien och se till att silvret vidrör folien.

- Strö över ca 3 matskedar bikarbonat och häll sedan över 0,5 liter kokande vatten. Rör om och låt silvret ligga där i ca 15 minuter.

- Skölj sedan av silvret och torka torrt med mjuk ren trasa.

( Tänk på att ädelstenar kan vara känsliga så vi rekommenderar att endast använda denna husmanskur på rent silver, silversmycken utan stenar ).


Silversmycken med ädelstenar

Ädelstenar finns i olika hårdhetsgrader, vissa är känsligare än andra stenar. Generellt gäller att vara försiktig och inte utsätta ditt ädelstens smycke för hårda stötar, och dra inte i själva stenen eller sten fattningen när du tar av dig din ring eller annat smycke med sten. 

Smycken håller sig extra fina genom regelbunden vård, putsa ditt smycke med mjuk putstrasa, skrubba aldrig! Din sten håller sig klar och fin genom att med mjuk borste, en mjuk tandborste exempelvis, försiktigt rengöra, peta försiktigt bort damm och smuts över en skål med varmt vatten och mild diskmedel. Torka noga av ditt smycke efteråt med en mjuk trasa, eller putsduk. 


Pläterade smycken & Guldförgyllda smycken

Smycken i pläterad metall, silverpläterade och guldpläterade smycken är känslig för fukt och vatten. Duscha inte med ditt pläterade smycke, ta av dig smycket under natten och låt krämer torka in i huden ordentligt innan du sätter på ditt pläterade smycke, utsätt inte heller ditt smycke för svett, ta av dig det innan du sportar. Förvara ditt smycke i en lufttät påse när du inte använder det så håller det sig fint längre. Om ditt pläterade smycke mörknar i färgen kan du putsa upp det med en putsduk så blir det fint igen. Genom att regelbundet putsa ditt smycke håller det sig fint hela tiden.


Här finner du vårt utbud med halsband i plätering


Bronssmycken

Våra bronssmycken tillverkas i äkta solid brons. Brons är en metall som dom flesta andra metaller mörknar med tiden och får en mörkare färg, en patina. Det går bra att putsa upp ditt brons smycke med en putsduk eller putsmedel avsett för brons. Det finns att köpa i dom flesta dagligvarubutiker. Även om brons mörknar med tiden så förlorar den aldrig riktigt sin guldfärg. Vi rekommenderar att du putsar ditt brons smycke med jämna mellanrum så det håller sig ljust och fint hela tiden. Se vårt utbud med,


Våra Bronsringar


Smycken i mässing

Mässing är en metall som mörknar med tiden, den får en patina som du enkelt kan putsa upp genom att använda en putsduk eller putsmedel avsett för mässing. Genom att regelbundet putsa ditt smycke i mässing håller det sig ljust och fint. Undvik att duscha med ditt mässingsmycke, ta av dig din mässing ring när du tvättar händerna och låt krämer torka in i huden ordentligt innan du använder det. Förvara ditt mässingsmycke i en lufttät påse när du inte använder det. Mässing håller länge, du behöver bara vårda det genom att pusta upp det då och då. 


Alla smycken från cmhdesign.se är nickel - och blyfria!